Technologia

Czym jest Liofilizacja?

LIOFILIZACJA znajduje swoje zastosowanie w wytwarzaniu żywności specjalistycznej m.in. na potrzeby żywienia załóg statków kosmicznych w ramach programów NASA, wysokogórskich ekspedycji na koronę Himalajów czy po prostu w Twojej kuchni.

Liofilizacja to proces technologiczny, w trakcie, którego z zamrożonego produktu w warunkach obniżonego ciśnienia atmosferycznego usuwa się wodę, z pominięciem procesu skraplania. Choć termin „liofilizacja” nie jest jeszcze zbyt szeroko rozpowszechniony, w rzeczywistości zjawisko przejścia lodu w parę w przemyśle spożywczym zastosowane zostało już w pierwszej połowie XX wieku w Stanach Zjednoczonych Ameryki. Pierwszym produktem jaki został wyprodukowany z zastosowaniem tej metody była liofilizowana kawa. Od czasów II wojny światowej produkty liofilizowane są wykorzystywane przez wiele armii z całego świata. Technologia liofilizacji, jak większość nowoczesnej i drogiej technologii, trafiła również do szerokorozumianego przemysłu spożywczego.

Dzięki szybkiemu rozwojowi technologii i skali produkcji udało się zredukować koszty dla potrzeb niemalże każdego konsumenta. „Liofilizaty” pozostają jednak nadal produktami z najwyższej półki jakościowej.

Świeżość na długo

Pod wpływem procesu liofilizacji przetwarzane owoce i warzywa zachowują niemal wszystkie cechy świeżego produktu. W ok. 93 % zachowują one swój kształt, barwę, aromat, a podczas procesu nie dochodzi do istotnych strat witamin, składników mineralnych, substancji biologicznie czynnych takich jak polifenole, jak również białek, węglowodanów i tłuszczów a także wartości odżywczych i witamin.

Higiena

Proces liofilizacji eliminuje w znacznej mierze zanieczyszczenia mikrobiologiczne. Produkty praktycznie pozbawione wody zabezpieczone są przed niepożądanym wpływem i rozwojem szkodliwej flory bakteryjnej, w tym pleśni.

Praktyczne rozwiązanie

Liofilizaty przechowywane w temperaturze powietrza poniżej 30°C, zachowują w sposób niezmieniony swoje parametry (naturalny kolor, zapach, smak, także witaminy) przez okres do 24 miesięcy. Są bardzo lekkie, ich waga jest 10 razy mniejsza w porównaniu z produktami świeżymi, łatwe do konfekcjonowania, transportu i magazynowania.

Warto wiedzieć

Produkty liofilizowane charakteryzują się bardzo delikatną strukturą. Z uwagi na zachowanie w liofilizowanych produktach drożnych kanałów wodnych potrafią się one ponownie uwodnić w czasie ok. 3 - 5 minut.

Liofilizaty - zastosowanie i odbiorcy

Szeroko rozumiany przemysł spożywczy, gastronomia, catering, wojsko, kuchnia turystyczna, sport, przemysł farmaceutyczny.

Przemysł spożywczy dodatki smakowe oraz składniki takich produktów jak słodycze, jogurty, sosy, dressingi, zupki błyskawiczne, müsli śniadaniowe, kisiele, budynie, galaretki, zupy instant, zupy owocowe, herbaty owocowe, dania jarskie, serki, jogurty, chipsy, produkty dietetyczne, produkty typu smalec (gruszka i jabłko), produkty dietetyczne, przetwórstwo rybne, przyprawy, sałatki - jako dodatki, sosy i dressingi, wyroby garmażeryjne mięsne, rybne, jarskie, pizza, zapiekanki (ser żółty), zagęszczacz smakowy, dodatek do wędlin, pasztetów, galantyn, salcesonów.

Gastronomia i catering jako dodatki smakowe i dekoracyjne,

Wojsko i militaria jako wyżywienie w trakcie ćwiczeń i zadań bojowych,

Sporty ekstremalne jako podstawa diety podczas eksploracji wysokogórskich, wypraw morskich itp.

Produkty liofilizowane stanowią doskonały, wysokowartościowy element zdrowej diety. Liofilizaty polecane są szczególnie dla osób aktywnych fizycznie i uprawiających sporty ekstremalne.

Polityka jakości

Produkt - wytwarzany z surowca dostarczonego wyłącznie od sprawdzonych i zaufanych partnerów, najwyższej klasy odpowiednio dobrany i wyselekcjonowany ,spełniający wymagania najbardziej wymagających klientów. Gwarancja świeżości, jakości i pochodzenie ziół, warzyw i owoców.

Ludzie - odpowiednio przygotowani, świadomi, stale doszkalani w zakresie polityki jakości i bezpieczeństwa wytwarzanych produktów. Specjaliści Froster to solidny fundament naszej firmy i wsparcie dla Twojego biznesu.

Standardy - HACCP, GMP, GHP przy uwzględnieniu dbałości o środowisko naturalne
Zarówno w trakcie procesu liofilizacji jak i zamrażania, szczególną uwagę przykładamy do:

  • jakości surowca przeznaczonego do przerobu
  • stałego monitoringu procesu produkcji
  • standaryzacji produktu
  • detekcji zanieczyszczeń i odchyleń w produkcie
  • pakowania, badań, atestacji
  • logistyki

Proces zamówień

Zamówienia są realizowane w ciągu maksymalnie 3 tygodni od momentu zamówienia.

W przypadku wywoływań zamówienia związanego kontraktem realizacja następuje w ciągu zaledwie 24-36 godzin,

Realizacja zamówień

Towar dostarczany jest na EURO paletach lub jako przesyłki indywidualne.

W Froster dbamy o prawidłowy cykl życia EURO palet, dlatego odbiorca powinien dokonać ich zwrotu lub uregulować za nie należność.

Potrzebujesz oferty?

Wyślij krótki formularz, aby ją otrzymać

Napisz wiadomość

Do współpracy zapraszamy:

  • hotele
  • restauracje
  • punkty gastronomiczne
  • producentów żywności

Aktualności

26-09-2019

AKTUALNE CERTYFIKATY JAKOŚCIOWE - ZOBACZ WIĘCEJ

Stale utrzymujemy wysoką jakość naszej produkcji co potwierdzają nasze certyfikaty jakościowe.

Zobacz
Inspiracje kulinarne

Zobacz przepisy