Technologia
Mrożenie
Nie tylko naukowcy wiedzą, że zamrażanie jest jedną z najlepszych metod utrwalania żywności, bez użycia szkodliwych dla zdrowia dodatków chemicznych. Należy również nadmienić że do zamrożenia stosuje się wyłącznie surowce zebrane w najlepszej fazie wegetacji, a to oznacza że są one pełnowartościowe.
W okresie jesienno – zimowym oferta dostępnych świeżych produktów roślinnych znacznie się uszczupla a dostępne na rynku świeże zioła, warzywa i owoce mają mało wspólnego ze zdrową żywnością. Organizm człowieka szczególnie w tym okresie potrzebuje ogromnej ilości witamin i składników mineralnych, aby skutecznie odpierać ataki wszelkich infekcji, przeziębień czy grypy.

Mrożenie
Mrożenie ziół, owoców i warzyw pozwala zachować cenne dla Twojego zdrowia składniki odżywcze. Do procesu mrożenia stosujemy strumienie lodowatego powietrza, zamrażające każdą cząstkę produktu indywidualnie. Technologia mrożenia Froster gwarantuje świeżość oraz zachowanie składników odżywczych produktów mrożonych

Przechowywanie
Pod wpływem działania czynników zewnętrznych (światło, temperatura, powietrze), żywność traci ważne składniki: witaminy, związki mineralne czy antyoksydanty. Każdy owoc lub warzywo wymaga innych warunków przechowywania, by nie stracił swoich pierwotnych właściwości i walorów.

Zamrożony a produkt świeży
Nieprawdą jest, że mrożenie warzyw i owoców pozbawia je cennych witamin i składników mineralnych. Mitem jest także, że w okresie zimowym warzywa i owoce można zastąpić suplementami diety. Nasze zioła przyprawowe w takiej formie zachowują większość swoich walorów odżywczych oraz smakowych.

Warto wiedzieć
Obniżenie temperatury produktu o każde 10 st. C, trzykrotnie spowalnia postępowanie naturalnych przemian metabolicznych w świeżych produktach i hamuje rozwój bakterii
Istnieją warzywa, które bez większych strat można przechowywać nawet do 8 miesięcy, np. marchew, seler, pietruszka, czy cebula podczas gdy kalafior czy brokuły nie będą się nadawały do spożycia po kilku tygodniach przechowywania, a sałaty, kolendry czy kopru nie powinno się jeść po kilku dniach przechowywania.
Dzięki zamrożonej wersji warzyw, owoców i ziół, masz do nich dostęp przez cały rok – bez względu na sezon, warunki pogodowe czy kryzysy klimatyczne!
Zastosowanie i odbiorcy
-
Szeroko rozumiany przemysł spożywczy
-
Gastronomia
-
Catering
W przemyśle spożywczym produkty mrożone stosowane są jako dodatki smakowe oraz składniki wielu zup i baz do zup, sosów, dressingów, marynat, sałatek warzywnych, śledziowych.
Polityka jakości
Produkt - wytwarzany z surowca dostarczonego wyłącznie od sprawdzonych i zaufanych partnerów, najwyższej klasy odpowiednio dobrany i wyselekcjonowany ,spełniający wymagania najbardziej wymagających klientów. Gwarancja świeżości, jakości i pochodzenie ziół, warzyw i owoców.
Ludzie - odpowiednio przygotowani, świadomi, stale doszkalani w zakresie polityki jakości i bezpieczeństwa wytwarzanych produktów. Specjaliści Froster to solidny fundament naszej firmy i wsparcie dla Twojego biznesu.
Standardy - HACCP, GMP, GHP przy uwzględnieniu dbałości o środowisko naturalne
Zarówno w trakcie procesu liofilizacji jak i zamrażania, szczególną uwagę przykładamy do:
- jakości surowca przeznaczonego do przerobu
- stałego monitoringu procesu produkcji
- standaryzacji produktu
- detekcji zanieczyszczeń i odchyleń w produkcie
- pakowania, badań, atestacji
- logistyki
Proces zamówień
Zamówienia są realizowane w ciągu maksymalnie 3 tygodni od momentu zamówienia.
W przypadku wywoływań zamówienia związanego kontraktem realizacja następuje w ciągu zaledwie 24-36 godzin,
Realizacja zamówień
Towar dostarczany jest na EURO paletach lub jako przesyłki indywidualne.
W Froster dbamy o prawidłowy cykl życia EURO palet, dlatego odbiorca powinien dokonać ich zwrotu lub uregulować za nie należność.
Do współpracy zapraszamy:
- hotele
- restauracje
- punkty gastronomiczne
- producentów żywności

Aktualności
AKTUALNE CERTYFIKATY JAKOŚCIOWE - ZOBACZ WIĘCEJ
Stale utrzymujemy wysoką jakość naszej produkcji co potwierdzają nasze certyfikaty jakościowe.